De website www.buitenzonwering-info.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Markiezen

Wil je iets doen tegen het felle zonlicht dat in je huis naar binnen schijnt? In de zomer kan dit knap vervelend zijn, zeker omdat de temperatuur dan ook binnen flink kan stijgen. Markiezen zijn een oplossing op maat om overmatig zonlicht tegen te houden. Daarnaast hebben de markiezen een fraaie uitstraling vanaf de straatkant. Zowel voor authentieke en oude huizen, als ook bij moderne huizen is een markies een mooie oplossing. Lees hier meer over de diverse mogelijkheden en prijzen.

Kostenopbouw markiezen

De markiezen vallen in een groep van mogelijke buitenzonweringen. Voor elk van deze zonweringen geldt een vaste kostenopbouw, waarin vier factoren uiteindelijk bepalen wat je gaat betalen voor, in dit geval, de markiezen. Wil je de scherpste prijs bij een gespecialiseerd bedrijf voor deze klus? Vraag dan rond de 6 offertes aan. Vergelijken helpt!

 • Materiaalkosten: Deze kostenpost omvat 48% van de uiteindelijke kostprijs. Omdat dit relatief veel, kan je hier door goed te vergelijken ook het meeste op besparen.
 • Arbeidskosten: Dit zijn de tarieven die bedrijven rekenen per uur voor de installatie. Arbeidskosten bepalen voor 45% de kostprijs, dus vergelijk opnieuw offertes.
 • Afvoerkosten: Het opruimen van de werkplek en wegbrengen van het overgebleven puin en materiaal. Doe je dit zelf, dan bespaar je gemiddeld 5% op de kostprijs.
 • Voorrijkosten: Hoe verder een bedrijf moet rijden om bij je thuis te komen voor de installatie van de markiezen, hoe groter de kans dat ze een kleine bijdrage in de vorm van voorrijkosten in rekening brengen (2% totaalprijs).

Andere factoren die invloed hebben op de prijs

Net als voor de andere buitenzonweringssystemen, hebben ook de markiezen te maken met factoren die de prijs mede kunnen beïnvloeden.

 • Kwantiteit: Hoeveel markiezen wil je rond je huis? Een markies hang je doorgaans voor het raam, maar niet bij ieder raam komt evenveel zonlicht naar binnen. Bepaal dus goed hoeveel markiezen je rond je huis wilt hebben.
 • Bediening: Op welke manier wil je de markiezen uitrollen? De voordeligste manier is handmatig, maar ook elektrisch en op basis van een zon-windautomaat is mogelijk.
Type bediening Prijsindicatie
Handmatig €30
Elektrisch €175-€200
Zon-windautomaat €175-€225
Elektrisch + Afstandsbediening €250
 • Extra opties:
Extra optie Extra kosten Waarom?
Stormvaste armen 40 euro Extra stevigheid voor handmatige bediening
Volant 25-35 euro Extra schaduw markiezen
Cassette (beschermlaag) 200 euro Duurzamer
Muurstrips bij markies 75 euro Betrouwbare installatie voor markiezen

De prijs van markiezen

Binnen de klas van buitenzonweringen is de markies een gemiddelde optie als het om de prijs gaat. Voor de duurzame investering krijg je onder andere een fraaie afwerking van je gevel terug. De prijs van een markies wordt berekend op basis van de breedte, waarbij een markies per definitie iets breder is dan het standaard uitvalscherm. De totaalprijs voor een markies wordt bepaald door het materiaal, de breedte, montage en de keuze voor bediening. Onder de streep komt het er dan als volgt uit te zien:

Markies €300 tot €800 euro (breedte 1 tot 5 meter)
Montage €200
Bediening €30 tot €250 (handmatig, elektrisch, zonwindautomaat)
Totaalprijs indicatie €530 tot €1.250

In het goedkoopste geval en in de meest uitgeklede uitvoering zal één markies je dus €530 kosten, inclusief montage en bediening. De duurste optie is inclusief een elektrisch systeem met afstandsbediening.

Voordelen markiezen

Een markies beschermt je uiteraard tegen de felle zon en dit is vooral goed voor de temperatuur in huis. Maar er zijn nog meer voordelen verbonden aan markiezen rondom je huis.

 • Bescherming tegen zon aan alle kanten (voor- en bovenkant + beide zijkanten)
 • Markiezen zijn minimaal gevoelig voor wind
 • Biedt bescherming tegen de verkleuring van meubels in huis (zon-op-stof)
 • Voor diverse ramen of woningen geschikt

Nadelen markiezen en garantie

Markiezen hebben mooie voordelen, maar de keerzijde is voornamelijk het onderhoud. Het materiaal van de markiezen dient regelmatig gereinigd te worden, zodat ze hun werking en uitstraling langere tijd kan behouden. Daarbij kunnen markiezen de doorgang bij het raam tegenwerken, je moet vaak bukken om er onderdoor te kunnen. Tot slot kan je het prijskaartje van markiezen zien als een nadeel, maar dit is afhankelijk van zowel je budget als verwachtingen. Laat je de markiezen plaatsen door een gespecialiseerd bedrijf, dan heb je recht op 5 jaar fabrieksgarantie op het materiaal van de markiezen, inclusief service.

Besparen? Offertes aanvragen!

Vraag voordat je markiezen gaat plaatsen altijd voldoende offertes aan, ongeveer 5 of 6. Zo kan je goed vergelijken en dat kan je al snel flink doen besparen op de kostprijs.

Kosten voor jouw project weten?

Benader dan zonweringbedrijven en vergelijk het aanbod. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen kun je besparen op de kosten die je moet maken. Deze service is gratis en komt zonder verplichtingen!