De website www.buitenzonwering-info.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Rolluiken

Buitenzonwering beschermt tegen het felle zonlicht, houdt de warmte buiten en heeft tevens een positieve invloed op je energierekening. Eén van de mogelijkheden voor buitenzonwering zijn rolluiken. De rolluiken hebben een strakke en moderne uitstraling, waarbij ze ook nog eens optimaal voldoen aan de eerder genoemde voordelen van zonwering. Een ander interessant voordeel van rolluiken is de inbraakbestendigheid. Rolluiken zijn gemaakt voor sterk materiaal, waardoor het vrijwel onmogelijk wordt om in te breken op een rolluik. Wil je weten wat de mogelijkheden van rolluiken zijn en welke kosten daarmee verbonden zijn? Lees dan verder.

Wat zijn rolluiken?

Een rolluik is een voorbeeld van buitenzonwering. Dit product maakt een volledig verticale beweging naar beneden. Doorgaans worden rolluiken gebruikt als afscherming van de ramen, maar je kan het ook gebruiken als afsluiting van een deur of opening van de garage. Door de veelzijdige afwerkingen zijn rolluiken op diverse plekken te gebruiken. Naast je woning zijn ook bedrijfsgebouwen geschikte plekken voor rolluiken. Daarbij worden rolluiken de laatste jaren bijna standaard geleverd met elektrische bediening, waardoor het functioneel en handig in gebruik is.

Kostenopbouw voor rolluiken

Net als bij de andere vormen van buitenzonwering, heeft de aanschaf en installatie van rolluiken ook te maken met vier vaste factoren die de totaalprijs bepalen. Wil je geen dief zijn van je eigen portemonnee, dan is het aan te raden om zeker 6 offertes aan te vragen bij gespecialiseerde bedrijven. Uit onderzoek is gebleken dat je, door goed te vergelijken, onder de streep soms 10% tot wel 40% kan besparen. Tevens kan je een offerte ook zien als een eerste aanbod in de onderhandeling, waarbij je vaak na overleg tot een gunstige prijs voor beide partijen kunt komen. Dit zijn de vier vaste factoren die de prijs bepalen:

 • Materiaalkosten: De grootste kostenpost voor rolluiken is terug te vinden in de aanschaf van het materiaal, namelijk 48 procent. Het materiaal van de rolluiken is verschillend. Je kan het beste kiezen voor kunststof of aluminium. Omdat 48% van de totaalprijs behoorlijk is, is het binnen de materiaalkosten ook goed mogelijk om te besparen als je goed vergelijkend onderzoek doet. Vaak koop je het rolluik bij een gespecialiseerd bedrijf die ook de installatie kan verzorgen, waardoor je mogelijk een gunstige combiprijs kan afspreken.
 • Arbeidskosten: Zorgen voor 45% van de totaalprijs. Zoals gezegd vallen de arbeidskosten vaak samen met de materiaalkosten, waardoor een combiprijs kan ontstaan. De arbeidskosten zijn doorgaans uurtarieven die bedrijven rekenen voor de installatie van rolluiken. Het is eventueel mogelijk om zelf rolluiken te installeren en zo geld te besparen, maar installatie is complex en de gevolgen van gebrekkige montage kunnen vervelend zijn.
 • Afvoerkosten: Na de plaatsing van rolluiken blijkt soms nog enige puin of gebruikt materiaal liggen. Circa 5% van de totaalprijs bestaat uit het opruimen en meenemen van de achtergebleven spullen, hetgeen vaak een (betaalde) service van het installatiebedrijf is. Je kan hier echter op besparen door zelf het puin en materiaal op te ruimen. Dit kan enkele tientallen euro’s schelen.
 • Voorrijkosten: De voorrijkosten zijn een soort kilometervergoeding voor bedrijven, zeker als zij een ruime afstand moeten overbruggen om bij je huis te komen. Wil je op deze 2% van de totaalprijs besparen, dan is het verstandig om allereerst offertes aan te vragen bij bedrijven uit de regio. Eerlijkheid gebied echter te zeggen dat voorrijkosten nog maar zelden apart in rekening worden gebracht, maar bijvoorbeeld zijn inbegrepen bij de arbeidskosten.

In de volgende diagram zie je een voorbeeld van de verdeling van de kostenposten. Wil je besparen op de totaalprijs, dan je binnen de aangevraagde offertes het beste vergelijken op materiaal- en arbeidskosten. Met 48% en 45% van de totaalprijs worden hier de grootste verschillen gemaakt.

Andere factoren die de prijs voor rolluiken beïnvloeden

Naast bovengenoemde factoren, bestaan er nog meer elementen van het rolluik die kunnen bepalen hoe hoog de totaalprijs uiteindelijk uit gaan vallen.

 • Kwantiteit: Hoeveel rolluiken je rondom je huis wilt plaatsen, is uiteraard volledig van jezelf afhankelijk. Het kan voordelig zijn om meerdere rolluiken tegelijk te plaatsen, omdat je dan kan wellicht kunt profiteren van korting op het aantal rolluiken.
 • Kwaliteit: De kwaliteit van de rolluiken kan ook invloed hebben op de totaalprijs. Het kan voorkomen dat je een offerte binnenkrijgt die veel goedkopers is dan de andere opties. Om kwaliteit te kunnen garanderen kan je dan bijvoorbeeld kijken naar keurmerken van het betreffende bedrijf, of eventuele aanvullende certificaten. Zo is de kans groter dat je kwaliteit in huis haalt.
 • Materiaal: Tevens speelt de kwaliteit van de rolluiken een rol. Zoals eerder aangegeven kan je bij rolluiken kiezen tussen de materialen kunststof en aluminium. Tussen deze twee opties zitten enkele kleine verschillen, onder meer in de prijs. Naarmate de afmeting toeneemt, ga je voor aluminium iets meer betalen dan voor kunststof. Het voordeel van kunststof is dan weer dat het gaat om sterker materiaal.
Materiaal rolluik Afmeting 100cm x 100cm Afmeting 200cm x 200cm
Kunststof €100 tot €250 €350 tot €650
Aluminium €85 tot €150 €250 tot €370
 • Bediening rolluiken: Net als bij de andere typen buitenzonwering, is ook bij de rolluiken de bediening een persoonlijke keuze. De voordeligste optie is die van handmatige bediening. Daarnaast kan je kiezen voor elektrische bediening, eventueel in combinatie met een afstandsbediening. Ook is een zon-windautomaat mogelijk, welke automatisch werkt op basis van actuele weersomstandigheden. Bij rolluiken is deze optie echter van ondergeschikt belang.
Type bediening Prijsindicatie
Handmatig €30
Elektrisch €175-€200
Zon-windautomaat €175-€225
Elektrisch + Afstandsbediening €250
 • Montage: De kosten voor montage kunnen hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de gemaakte keuzes. Wil je bijvoorbeeld rolluiken plaatsen voor de ramen op een hogere etage, dan betaal je circa 30 euro extra per rolluik. Deze extra prijs is zowel voor het huren van een steiger, als voor de extra risico’s voor het bedrijf.
 • Extra opties: Naast de genoemde elementen die de prijs kunnen beïnvloeden, bestaan er tot slot nog enkele extra opties die er voor kunnen zorgen dat de totaalprijs hoger uitvalt.
Extra optie rolluiken Extra kosten Voordeel
Anti-optilveren 5 euro Extra inbraakpreventie
Bandopwinder (vertrager) 30 tot 50 euro Soepele handmatige bediening, voorkomt dat band ineens omhoog of omlaag schiet
Muurstrips 75 euro Rolluiken hebben een stevige fundering op gevel
Zonnesensor 175 euro Rolluiken rollen automatisch uit op momenten van zon
Bewegingsmelder 250 euro Rolluik sluit automatisch op momenten dat iemand ongewoon lang voor het raam staat (inbraak)

Prijsopgave rolluiken

Binnen de selectie van typen buitenzonwering behoren rolluiken tot een relatief luxe, maar betaalbare oplossing voor zonwering. Rolluiken hebben daarbij ook nog eens meerdere voordelen ten opzichte van de andere buitenzonweringen. De prijs wordt uiteindelijk bepaald door het materiaal (kunststof of aluminium), de kosten voor montage en het type bediening van de rolluiken.

Rolluik per m² €100 tot €250 euro
Montage €200
Bediening €30 tot €250 (handmatig, elektrisch, zonwindautomaat of afstandsbediening)
Totaalprijs indicatie €330 tot €700

Prijsvoorbeelden voor een rolluik

Voordat je begint aan de klus, is het handig om een paar simpele prijsvoorbeelden voor ogen te hebben. Op die manier weet je straks bij de aanvraag van offertes voor een rolluik beter wat je kan verwachten en wat past bij jouw budget. We hebben daarom enkele diverse voorbeelden uiteen gezet.

 • Goedkope optie: Je koopt een rolluik van 1 meter breed en 1 meter hoog. Daarnaast ga je voor de goedkoopste vorm van bediening, namelijk handmatig. Met het gebruik van een bandopwinder betaal je in totaal circa 350 euro.
 • Reguliere keuze: Vaker komt voor dat mensen kiezen voor een rolluik van 1,5 meter hoog en 1 meter breed (normaal raam). Voor comfort en gemak kiest men daarbij voor elektrische bediening met een wandschakelaar. Inclusief montage door een specialist betaal je dan ongeveer 550 euro.
 • Luxe optie: Je gaat voor rolluiken die niet alleen zonwerend zijn, maar ook nog een inbraakbestendig. Hierbij bespaar je niet op zaken als een bewegingsmelder en anti-optilveren, maar ga je ook gewoon voor de zonnesensoren. Inclusief montage en bij een rolluik van 1,5 meter bij 1 meter, betaal je in dit geval circa 700 euro.

Voordelen rolluiken

Enkele fraaie voordelen van rolluiken zijn al voorbij gekomen. Zo zijn rolluiken buitengewoon effectief als het gaat om zonwering. Tevens zijn rolluiken in diverse kleuren verkrijgbaar, zodat de lichtinval in je huis niet per definitie hoeft te lijden onder de rolluiken. Er zijn daarnaast talloze voordelen van rolluiken, waarvan we nog enkele zullen noemen.

 • Isolerend: Rolluiken zorgen voor een betere isolatie van het huis, waardoor warmte beter wordt vastgehouden. Zo hoeven je kachels in koude periodes minder te stoken, waardoor je flink kunt besparen op je energierekening.
 • Privacy: Ben je een liefhebber van privacy? Dan zijn rolluiken ideaal. Woon je bijvoorbeeld langs een drukke weg of in een stadswijk, dan zijn rolluiken een optimale oplossing. Je kunt met rolluiken zelf de mate van inkijk in huis bepalen.
 • Houdt ook warmte tegen: Wil je in de zomermaanden rondlopen in een lekker koel huis? Rolluiken zorgen ervoor dat de warmte niet je huis binnendringt. Je hebt daarnaast met rolluiken ook geen last meer van de felle zon.
 • Verduistering: Zijn gordijnen bij het slapen niet genoeg? Je kan met rolluiken gehele ruimtes totaal verduisteren, waardoor je ’s ochtends geen last hebt van het licht. Zo kan je misschien net even iets langer doorslapen.

Nadelen rolluiken

Zitten er ook nadelen aan rolluiken? Dat is per persoon afhankelijk. Men kan rolluiken benaderen als zijnde niet sfeervol. Vaak zorgen rolluiken in huis voor een duistere inval van het licht. Echter is dit bij de nieuwe generaties rolluiken alweer een stuk beter. Ook de aanschafprijs voor een rolluik kan, evenals andere vormen van buitenzonwering, worden gezien als een drempel. Door goed offertes te vergelijken kan je dit nadeel overigens zo klein mogelijk maken.

Garantie en service

Of je recht hebt op garantie bij de aanschaf en installatie van rolluiken is afhankelijk van je eigen keuzes. Ben je een beetje handig, dan kan je er voor kiezen om zelf de installatie van rolluiken voor je rekening te nemen, waardoor je onder andere flink kunt besparen op de arbeidskosten. Echter zitten er veel risico’s aan dit precisiewerkje, waarbij ook nog eens de garantie in het geding komt. Mocht je zelf installeren verkiezen en gaat er wat mis, dan heb je geen recht op garantie en service.

Kies je echter voor installatie door een gespecialiseerd bedrijf, dan is de kans groot dat je wel garantie krijgt. Op het materiaal van de rolluiken zit dan vaak een vaste fabrieksgarantie van 5 jaar. Mocht er in de tussentijd iets van het rolluik kapot gaan en valt dit binnen de voorwaarden, dan is reparatie of vervanging door het gespecialiseerde bedrijf kosteloos. Daarnaast is het prettig om te weten dat je een aanspreekpunt hebt waar je terecht kunt binnen deze garantieperiode, maar ook daarna. Kies daarom bij voorkeur voor installatie door een officieel erkend installatiebedrijf.

Bespaartips voor rolluiken

Omdat het bij buitenzonwering toch wel om een redelijke investering gaat, is het handig om te weten dat je zonder al te veel moeite kunt besparen. Dit kan op de volgende manieren:

 • Keuze voor het merk: Hoe bekender het merk, hoe langer je rolluik doorgaans mee kan. In de aanschafprijs kan dat eventueel wat duurder uitvallen, maar daarna is het risico op gebreken of onaangename verrassingen kleiner.
 • Offertes vergelijken: Vergelijk tenminste 6 offertes. Door goed te vergelijken kan je soms tientallen euro’s besparen op zaken als materiaal- en arbeidskosten. Daarnaast kan je met offertes in de hand zelfs nog onderhandelen met de meeste gespecialiseerde bedrijven, maak daar dus gebruik van!
 • Kwantumkorting: Ken je nog iemand die misschien wel behoefte heeft aan rolluiken rondom zijn of haar huis? Ga in overleg. Door tegelijk rolluiken aan te schaffen bij hetzelfde bedrijf kan je gebruik maken van kwantumkorting. Kwantumkorting is een korting op de totaalprijs, meestal bij aanschaf van grotere hoeveelheden van het product.
 • Kies voor voordelige bediening: Wanneer je wél een goed systeem wilt, maar niet teveel wilt betalen, dan kan je kiezen voor handmatige bediening van de rolluiken. Dit scheelt behoorlijk in de prijs. Nadeel is dan wel dat je iets meer moeite moet doen om de rolluiken hun werk te laten doen.

Kosten voor jouw project weten?

Benader dan zonweringbedrijven en vergelijk het aanbod. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen kun je besparen op de kosten die je moet maken. Deze service is gratis en komt zonder verplichtingen!