De website www.buitenzonwering-info.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Screens

Wil je de zon weren, maar toch blijven genieten van het licht in huis? Dan zijn screens dé keuze voor jou. Met zicht naar buiten, maar niet naar binnen, geniet je van alle voordelen die goede zonwering biedt. Screens zorgen dus naast zonwering ook nog eens voor extra privacy, doordat je deze op verticale wijze kunt laten uitvallen over je ramen. Hoewel de screens voornamelijk worden gebruikt op grotere bedrijfsgebouwen, zijn ze voor je woning ook zeker aan te raden. Benieuwd naar de mogelijkheden van screens als buitenzonwering?

Kostenopbouw screens

Over het algemeen wordt de kostprijs van een buitenzonweringssysteem bepaald door vier vaste factoren. De prijzen kunnen variëren per offerte en daarom is belangrijk hiervan tenminste 6 aan te vragen. Zo kan je optimaal de prijzen en aanbiedingen vergelijken, waarbij je soms tot enkele tientallen euro’s kan besparen, ook op screens.

  • Materiaalkosten: Het materiaal van de screens omvat 48 procent van de totaalprijs die je uiteindelijk gaat betalen. Dit is een relatief hoog percentage, waarop je dus het meeste kan besparen als je offertes vergelijkt. Je kunt ook voor een combiprijs gaan, door materiaal aan te schaffen bij hetzelfde bedrijf die ook de installatie verzorgt.
  • Arbeidskosten: Dit zijn de uurtarieven die een gespecialiseerd bedrijf rekent voor de installatie van de screens. Van de totaalprijs nemen de arbeidskosten 45% in. Uit kostenoverweging zou je kunnen beslissen om zelf de screens te installeren, maar daarmee loop je het risico op gebreken in de toekomst.
  • Afvoerkosten: Ongeveer 5% van de kostprijs voor de screens komt voort uit de afvoerkosten; het opruimen van de werkplek(ken), gebruikte materialen en puin. Door dit zelf te doen kan je onder de streep wellicht wat geld over houden voor eventuele tegenvallers, nu of in de toekomst.
  • Voorrijkosten: Worden vaak niet meer apart in rekening gebracht. Als dit wel zo is, kan het voor 2% de totaalprijs bepalen. Wil je liever helemaal geen risico lopen op voorrijkosten, kies dan voor een installatiebedrijf uit de regio.

Wat kan de prijs voor screens ook beïnvloeden?

Naast de vier algemene factoren zijn er nog enkele elementen die prijs positief of negatief kunnen beïnvloeden.

  • De breedte: Bij de berekening van de prijs voor een screen meet men vaak in meters breedte. Daarbij is overigens ook de lengte van belang, zeker wanneer je het screen volledig over een raam wilt kunnen hangen. Het gemiddelde raam is circa 1,5 meter lang en 1 meter breed. Zie onderstaande tabel voor de prijsindicaties.
Breedte x Lengte Prijsindicatie screen
1 meter x 1 meter €150 tot €200
2 meter x 2 meter €200 tot €240
3 meter x 3 meter €225 tot €275
  • Bediening screen: Screens maken dus een verticale beweging. De bediening kan op diverse manieren plaatsvinden. De goedkoopste optie is handmatig, waarvoor je eenmalig 30 euro betaalt. Daarnaast kan je ook kiezen voor elektrische bediening of bediening door een zon-windautomaat. De zon-windautomaat werkt automatisch op basis van actuele weersomstandigheden, dus bij zon gaan de screens direct omlaag. Voor elektrische bediening betaal je tussen de 175 en 250 euro, de zon-windautomaat kost tussen de 175 en 225 euro. De nieuwste modellen op de markt zijn echter ook te hanteren met een mobiele app, waarvoor je ruim 300 euro moet betalen.
  • Montage en extra opties: De screens kunnen op diverse manieren worden gemonteerd. Het voordeel van screens is dat deze vaak worden geleverd inclusief gedetailleerde handleiding, waardoor je zelf ook relatief eenvoudig de montage kan verzorgen. Dit laten doen door een gespecialiseerd bedrijf is echter aan te raden.
Montagekosten per screen €150 tot €200 Algemene prijs
Montage 1e verdieping + €25 Gebruik steiger, meerprijs per screen
Montage 2e verdieping + €75 Meerprijs per screen
Meetservice (kan je zelf ook) + €30 tot €50 Specialist bepaalt de precieze afmetingen

Voordelen, nadelen en garantie op screens

Screens zitten aan de buitenkant van je huis, waardoor uv-straling niet eens het raamoppervlak kan bereiken. Een bijbehorend voordeel is dat de temperatuur binnen gelijkmatiger blijft. Ook tijdens de wintermaanden is een screen daarom geen overbodige luxe, want door de isolerende werking hoef je niet zoveel energie te stoken. Dit zorgt voor lucratieve voordelen op de energierekening aan het einde van het jaar.

Een nadeel van de screens is het feit dat ze niet, zoals bijvoorbeeld rolluiken wel doen, preventie bieden tegen inbraak. Garantie op het materiaal van de screens heb je doorgaans 5 jaar, waarbij het installatiebedrijf je voorziet van service bij gebreken, zoals vervanging of reparatie van het materiaal.

Bespaartips

Wil je besparen op de screens? Vraag dan in ieder geval 6 offertes aan en vergelijk goed. Uit onderzoek is gebleken dat je soms wel tot 40% kunt besparen op de diverse kosten.

Kosten voor jouw project weten?

Benader dan zonweringbedrijven en vergelijk het aanbod. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen kun je besparen op de kosten die je moet maken. Deze service is gratis en komt zonder verplichtingen!