De website www.buitenzonwering-info.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Uitvalschermen

Eén van de bekendste vormen van buitenzonwering zijn de uitvalschermen, die al decennia lang bestaan. De uitvalschermen werken optimaal als zonwering, doordat ze schuin uitvallen. Hierdoor heb je binnen geen last van de felle zon en heb je in bepaalde gevallen ook nog een beetje privacy. Deze optie voor buitenzonwering is vooral geschikt op plekken waar je niet doorlopend langs hoeft. Het is daarom een minder goede optie voor je terras, maar bijvoorbeeld wel ideaal aan de voorkant van je huis. Hier kan je meer lezen over de mogelijkheden en prijzen van uitvalschermen als buitenzonwering.

De kostenopbouw van uitvalschermen

Voor vrijwel alle typen buitenzonwering geldt een vaste opbouw van de kostprijs. Er bestaan vier elementen die samen de prijs bepalen. Op deze elementen kun je in wisselende mate invloed uitoefenen, door in ieder geval voldoende offertes aan te vragen. De belangrijkste kostenposten zijn de materiaal- en arbeidskosten.

  • Materiaalkosten: Zeker 48 procent van de prijs voor uitvalschermen wordt bepaald door de waarde van het materiaal. Omdat dit een grote kostenpost is, is hier netto ook de grootste besparing uit te halen.
  • Arbeidskosten: Een andere grote kostenpost met 45 procent is die van de arbeidskosten. Hier kan je minder over onderhandelen met een gespecialiseerd bedrijf, omdat uurtarieven doorgaans vastliggen. Je kunt wel een termijn voor installatie afspreken. Kijk daarnaast ook naar certificering van de specialisten.
  • Afvoerkosten: Deze bepalen voor 5 procent de uiteindelijke kostprijs. Het is bij buitenzonwering niet altijd een gegeven dat er zaken hoeven te worden afgevoerd, bijvoorbeeld gebruikt materiaal of delen van de gevel. Mocht dit wel het geval zijn, dan kan je dit zelf ook wegbrengen en zo geld besparen.
  • Voorrijkosten: Om voorrijkosten te voorkomen is het aan te raden om een bedrijf uit de regio aan te schrijven voor een offerte over de uitvalschermen. Voorrijkosten worden in exceptionele gevallen op de rekening gezet, bijvoorbeeld wanneer een bedrijf ruim 30 kilometer moet rijden om bij je huis te komen.

Invloed van andere factoren op de prijs

Bij de aanschaf van uitvalschermen kan je tevens te maken krijgen met specifieke factoren die de prijs kunnen beïnvloeden. De extra mogelijkheden zorgen ervoor dat de uitvalschermen vaak langer mee kunnen en zorgen voor een betere werking.

  • Kwantiteit: Hoeveel uitvalschermen wil je monteren rond je huis? Niet op alle kanten van je huis zal waarschijnlijk evenveel zon schijnen, dus je hoeft niet op elke kans een uitvalscherm te plaatsen. Daarnaast wil je geen uitvalschermen plaatsen op een plek waar je vaak langs loopt. Bepaal daarom goed hoeveel uitvalschermen je wilt plaatsen. Hoe meer uitvalschermen je tegelijk laat plaatsen, hoe lager overigens de gemiddelde prijs. Een klus voor uitvalschermen kan daarom beter tegelijkertijd doen.
  • Lengte en breedte: Hoeveel je gaat betalen hangt daarnaast af van de uitval van de schermen. In de volgende tabel is een prijsindicatie per afmeting te zien.
Uitval/breedte 1 meter 2 meter 3 meter
100 centimeter uitval €350 €450 €550
120 centimeter uitval €425 €500 €610
140 centimeter uitval €475 €525 €650
  • Bediening: Net als andere typen buitenzonweringssystemen, kan ook het uitvalscherm op diverse manieren worden bediend. De voordeligste optie is altijd handmatig, maar elektrische bediening geeft meer comfort en het systeem is duurzamer.
Type bediening Prijsindicatie
Handmatig (met een draaistok) €30
Elektrisch (bijvoorbeeld met schakelaar) €175-€200
Zon-windautomaat €175-€225
Elektrisch + Afstandsbediening €250
  • Extra opties: Van de volgende opties kan je bij de uitvalschermen tevens gebruik maken:
Volant: Extra schaduwrand en zonwering aan het einde van het doek €30
Muurstrips: Voor de zekerheid kan je deze gebruiken op een zwakke muur €80
Cassette: Anti-roest laag op het uitvalscherm, blijft daardoor langer goed €200

Voordelen uitvalschermen

Het uitvalscherm is als optie voor buitenzonwering één van de goedkoopste mogelijkheden. Heb je niet een al te groot budget vrij, maar wil je toch zonwering, dan zijn uitvalschermen dus een betaalbare keuze. De belangrijkste functie van de uitvalschermen heb je in ieder geval gewaarborgd en dat is zonwering. Tevens hou je met een uitvalscherm goed uitzicht op de straat.

Bespaartips

Uitvalschermen zijn een betaalbare optie, maar het is altijd handig om nog wat extra te besparen. Dat kan onder andere op de volgende manieren:

  • Voldoende offertes aanvragen: Dat wil zeggen, tenminste 6. Uit onderzoek blijkt dat je door offertes goed te vergelijken zelfs tot 40% kunt besparen op de kostprijs van uitvalschermen en andere vormen van buitenzonwering.
  • Kwantumkorting: Hoe meer uitvalschermen je aanschaft, hoe lager de gemiddelde prijs. Vraag daarom je buurman ook eens of die voordelige zonwering wil aanschaffen, zodat je de prijs kunt delen.

Kosten voor jouw project weten?

Benader dan zonweringbedrijven en vergelijk het aanbod. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen kun je besparen op de kosten die je moet maken. Deze service is gratis en komt zonder verplichtingen!