De website www.buitenzonwering-info.be maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Zonnescherm

Wil je in de zomer ook op het warmste moment van de dag lekker buiten kunnen zitten? Een beetje schaduw kan dan geen kwaad, zonneschermen maken het mogelijk. Met de juiste zonneschermen heb je zowel binnen als buiten geen last meer van de felle zon. Dat levert uiteraard veel voordelen op, maar er zitten ook kosten aan verbonden. Wil je meer weten over de mogelijkheden van buitenzonwering met zonneschermen? Lees dan snel verder.

Twee opties

Wil je een zonnescherm, dan kan je kiezen uit twee verschillende opties. Je kunt kiezen voor een knikarmscherm of een uitvalscherm. Beide opties hangen buiten, maar van de ene heb je binnen profijt, terwijl je van de andere buiten kunt genieten. Het knikarmscherm kan je vrijwel volledig horizontaal boven je terras hangen. Hierdoor kan je op de warmste momenten van de dag even lekker in de schaduw zitten en verkoeling opzoeken.

Het uitvalscherm hang je doorgaans voor de ramen die de meeste zon vangen, zodat de warmte van de zon niet of nauwelijks naar binnen komt. Het uitvalscherm zorgt er daarmee voor dat het binnen lekker koel blijft in de zomer en je geen last hebt van de felle zon in je gezicht. Ook voorkomt het dat de meubels in je huis verkleuren als gevolg van de uv-straling.

Kostenopbouw

Het zonnescherm is onderdeel van de categorie buitenzonwering. Voor de aanschaf en installatie van buitenzonwering heb je een vaste opbouw van de kosten. Vier factoren bepalen samen hoeveel je gaat betalen voor één of meer zonnescherm(en) bij jou thuis. Om de kosten de drukken is het aan te raden om tenminste 6 offertes aan te vragen en vergelijken. Je kan op die manier in een vroeg stadium al veel geld besparen.

  • Materiaalkosten: Van de totale prijs ben je circa 48 procent kwijt aan de aanschaf van het materiaal. Het kan per aanbieder verschillen welke prijs wordt gehanteerd. Juist daarom is het van belang om binnen deze kostenpost goed de prijzen te vergelijken.
  • Arbeidskosten: De andere grote kostenpost zijn de arbeidskosten (45 procent). Vaak schaf je een zonnescherm aan bij hetzelfde bedrijf die ook over de installatie gaat. Je kan ook zelf de installatie doen, maar dit is bij een zonnescherm niet aan te raden, omdat er nogal wat precisiewerk bij komt kijken.
  • Afvoerkosten: Afvoerkosten bestaan uit het weghalen en opruimen van de plek waar het zonnescherm is geinstalleerd. Het gaat dan om puin, gebruikt materiaal en eventueel stukken kozijn. Je kan dit ook zelf opruimen en 5% op de totaalprijs besparen.
  • Voorrijkosten: Bepalen 2% van de prijs. Voorrijkosten zijn een vergoeding voor de afstand die vakmannen moeten afleggen om bij je thuis te komen. Is dit verder dan 30 kilometer, dan kan deze kostenpost op de rekening staan.

Wat kan de prijs nog meer beïnvloeden?

Er zijn meer elementen die de prijs voor zonneschermen kunnen beïnvloeden, waaronder de volgende:

  • Kwantiteit: Kies je binnen het segment van zonneschermen voor het uitvalscherm, dan heb je de mogelijkheid om meerdere schermen tegelijk aan te schaffen. Je maakt daardoor kans op kwantumkorting. Bedrijven geven dit vaak als je meerdere producten tegelijk aanschaft.
  • Bediening: Zonneschermen hebben te maken met diverse soorten bediening. Je kan voor de meest simpele uitvoering gaan, dat is handmatige bediening. Er zijn in de loop der jaren echter steeds meer mogelijkheden op de markt gekomen.
Bediening Toepassing Prijsindicatie per zonnescherm
Handmatig Met een handslinger €40 – €70
Elektrisch Motor & schakelaar €100 – €175
Wind-zonautomaat Bij veel zon zakt het scherm automatisch €175 – €225
Elektrisch + Afstandsbediening Diverse zonneschermen aan elkaar gekoppeld €250
  • Montage: De manier van monteren speelt ook een rol in de kosten. Hieronder valt ook het opmeten van het geheel, dat je zelf ook prima kunt doen. Algemene montage kost je tussen de 100 en 200 euro. Onderstaand zijn de extra opties.
Montage 1e verdieping + €25 Gebruik steiger, meerprijs per zonnescherm
Montage 2e verdieping + €75 Meerprijs per zonnescherm
Meetservice (kan je zelf ook) + €30 tot €50 Afmetingen door vakman bepaalt

Voordelen zonnescherm

  • Bescherming tegen de zon, beide binnen en buiten
  • Voldoende loopruimte bij knikarmscherm
  • Uitvalschermen behouden je uitzicht op de straat

Bespaartips voor zonnescherm

Wil je in een vroeg stadium geld besparen op de aanschaf van zonneschermen? Vraag dan tenminste 6 offertes aan en start met vergelijken. Offertes vergelijken blijkt in de praktijk al een besparing op de kunnen leveren van 10% tot 40% op de aanschaf.

Kosten voor jouw project weten?

Benader dan zonweringbedrijven en vergelijk het aanbod. Door de prijzen van aanbieders naast elkaar te leggen kun je besparen op de kosten die je moet maken. Deze service is gratis en komt zonder verplichtingen!